Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

Telefon: +4 0727 048 800

Email: office@verdesicurat.ro

Program: L-V: 8:00 - 18:00

Gradinaritul la batranete

Blog > Gradinaritul la batranete

Îmbunătăţirea calităţii vieţii, mai ales în cazul vârstnicilor, ar putea fi realizată şi cu ajutorul grădinăritului? Cercetătorii din Texas a căutat răspunsul la această întrebare cu ajutorul unui chestionar adresat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Sondajul a evidenţiat faptul că vârstnicii ar trebui să petreacă un timp cât mai îndelungat în grădină.

Adulţii cu vârste de peste 65 de ani prezintă un risc de îmbolnavire foarte mare. Pentru a reduce simţitor acest pericol, se recomandă un stil de viaţă sănătos, care include exerciţii fizice moderate şi consumul zilnic de fructe şi legume. Considerat, în Statele Unite, unul dintre cele mai populare moduri de petrecere a timplui liber, grădinăritul ocupă locul doi în topul preferinţelor celor de vârsta a treia, pe prima poziţie clasându-se plimbările în aer liber.

Pentru a afla mai multe date despre sănătatea şi atitudinile oamenilor în vârstă, savanţii au realizat un studiu care a vizat cinci componente ale calităţii vieţii: pofta de viaţă, hotărârea şi tăria morală, congruenţa dintre obiectivele dorite şi cele realizate, optimismul şi părerea asupra propriei persoane, din punct de vedere fizic, psihic şi social. Rezultatele au arătat că persoanele care se ocupă cu grădinăritul sunt mult mai satisfăcute de vieţile lor.

Mai bine de 84% din acestea au răspuns că şi-au făcut planuri pentru o lună sau chiar un an, în comparaţie cu doar 68% dintre cei care nu practică această îndeletnicire. Diferenţe s-au observat şi în ceea ce priveşte nivelul de energie. În timp ce 70,9% din grădinari au negat afirmaţia "mă simt bătrân şi obosit", 42,7% dintre persoanele care nu practică grădinăritul au confirmat-o. Mai mult, cercetarea a arătat că grădinarii sunt mult mai activi şi se consideră mai sănătoşi decât restul populaţiei: 75% dintre ei şi-au evaluat starea de sănătate ca fiind foarte bună sau excelentă. Grădinăritul le oferă participanţilor posibilitatea de a restabili legătura cu ei înşişi, prin natură şi printr-o activitate sănătoasă.

amenajare gradini, servicii curatenie bucuresti, amenajare parcuri in bucuresti, servicii de curatenie