Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

Telefon: +4 0727 048 800

Email: office@verdesicurat.ro

Program: L-V: 8:00 - 18:00

Informaţii despre arbustul de soc

Blog > Informaţii despre arbustul de soc

Ştiaţi că rădăcina de soc are proprietăţi insecticide? Bursucii îşi freacă blăniţa de ea pentru a scăpa de păduchi. De asemenea, prezenţa socului poate fi benefică în apropierea unor culturi mai sensibile la diverşi dăunători. Cu denumirea ştiinţifică Sambacus nigra, socul este un arbust cu lujeri bogați în măduvă și cu frunze palmat-compuse, ascuțite la vârf, cu flori mici, albe, plăcut mirositoare, grupate în ciorchine și cu fructe negre și sferice. Rezistent, prolific, frumos și benefic, arbustul de soc poate deveni un excepțional element de decor în curte și o sură de flori parfumate și fructe bune pentru consum. Socul înfloreşte în lunile mai-iunie, iar fructele se coc la sfârşit de august, mijloc de septembrie. Originar din Europa şi America de Nord, socul este recunoscut pentru florile, dar mai ales pentru fructele sale, cu valoare medicinală confirmată. Extractul de fructe de soc rivalizează, cu succes, cu medicamentele antivirale. În ciuda acestui fapt, este bine ca, atunci când efectuaţi tăieri, să vă protejaţi mâinile cu mânuşi, pentru că seva socului este extreme de toxică şi poate produce iritaţii, la contactul cu mucoasele şi ochii. Socul se cultivă în solurile umede, bogate şi în zone însorite sau uşor umbrite. Poți planta, cu success, un pui de soc pe marginile grădinilor bine udate, în perimetrul curților, lângă garduri, în zonele mai joase din grădină.

Deși adoră soarele, trebuie să fie ferit de razele arzătoare din perioadele caniculare, motiv pentru care, la plantare, se tine cont de sursele de umbră. De asemenea, locul de plantare trebuie să-i ofere un spaţiu generos pentru coroana sa expansivă, ce necesită o bună ventilație. Înmulţirea se face, primavera, prin drajoni, butași înrădăcinaţi sau prin despărțirea tufelor. Solul pe care este plantat nu necesită fertilizare. Înrădăcinarea este facilă  dacă butaşilor li se asigură condiții de sera, respectiv o pungă sau o sticlă de plastic în cap. Toamna, după căderea frunzelor, socul trebuie tăiat pentru formare. Se îndepărtează, cu atenţie, ramurile haotice, bolnave sau uscate. În primii ani, poate avea nevoie de protective pe timp de iarnă. Aceasta se realizează cu un strat de paie sau frunze uscate. În general, un strat de zăpadă este suficient. Are nevoie de cantități reduse de apă. Doar în perioada de înflorire și de formare a fructelor, necesarul de apă crește.

amenajare gradini, servicii curatenie bucuresti, amenajare parcuri in bucuresti, servicii de curatenie