Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

Telefon: +4 0727 048 800

Email: office@verdesicurat.ro

Program: L-V: 8:00 - 18:00

Blogul Verde si Curat

Acasa > Blog

Sfaturi pentru ingrijirea muscatei

Deloc pretenţioasă, mușcata este o plantă care se adaptează în orice condiţii de climă și de sol. Dacă nu ştiaţi, florile sale alungă muștele și țânțarii, dar  atrag precum un magnet fluturii. Plantele de talie mare ating înălţimi de 80-100 centimetri, fapt ce le recomandă pentru decorarea grădinilor.

Pentru a fi protejate de frig, mușcatele trebuie să fie mutate în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. Muşcatele cresc bine în pământ de grădină îmbogăţit cu turbă şi nisip. Pentru mușcatele din ghiveci  este obligatoriu să împrospătăm solul în fiecare primăvară, sau cel puţin să adăugăm un strat nou la suprafaţă.

Tulpinile plantelor bătrâne trebuie să fie tăiate la jumătate d...

Citeste tot

Zmeura şi murul – tăieri de toamnă

Fructele de pădure fac deliciul nostru, al tuturor, datorită aromelor răcoroase şi gustului dulce-acrişor. Plantele în cauză sunt, însă, destul de sensibile, fapt ce impune o îngrijire atentă. Spre exemplu, zmeura și murul au nevoie de câteva operații de tăiere, atât pentru sănătatea și estetica tufelor, cât și pentru stimularea producției de fructe din viitorul sezon.

Tufele mari de zmeură împiedică pătrunderea aerului și a luminii până la rădăcină, fapt ce amplifică riscul de a fi atacate de mucegaiuri și de alţi dăunători. Consecinţa logică este diminuarea semnificativă a producţiei de fructe. Pentru tăierea unei astfel de tufe este nevoie de  mănuși de protecţie împotriva spinilor.

Pentru binele plantei, se recomandă utiliz...

Citeste tot

Soiuri de trandafiri pentru gradini

Înfloresc din luna mai până la primul îngheț și pot fi plantați primăvara sau, cel mai bine, toamna. Caracterizate printr-o gamă coloristică bogată şi printr-o diversitate de forme şi parfumuri, aceste soiuri de trandafiri  sunt extreme de ușor de cultivat. Trandafirii de grădină numără peste 100 de specii și mai mult de 2000 de soiuri, adaptate climei de pe fiecare continent.

Cei mai cunoscuţi sunt trandafirii cățărători, poliantha de tip tufă, hibrizi, trandafiri englezești sau floribunda. Graţie texturii petalelor și a parfumului intens, aceştia sunt perfecţi pentru dulceață. Pinguin este un trandafir frumos și viguros, cu flori mari, albe, cu umbre de crem și roz, recomandat pentru aranjamente florale și buchete de mireasă. Perioada de înflorire durează din luna  mai pâ...

Citeste tot

Informaţii despre arbustul de soc

Ştiaţi că rădăcina de soc are proprietăţi insecticide? Bursucii îşi freacă blăniţa de ea pentru a scăpa de păduchi. De asemenea, prezenţa socului poate fi benefică în apropierea unor culturi mai sensibile la diverşi dăunători. Cu denumirea ştiinţifică Sambacus nigra, socul este un arbust cu lujeri bogați în măduvă și cu frunze palmat-compuse, ascuțite la vârf, cu flori mici, albe, plăcut mirositoare, grupate în ciorchine și cu fructe negre și sferice. Rezistent, prolific, frumos și benefic, arbustul de soc poate deveni un excepțional element de decor în curte și o sură de flori parfumate și fructe bune pentru consum. Socul înfloreşte în lunile mai-iunie, iar fructele se coc la sfârşit de august, mijloc de septembrie. Originar din Europa şi America de Nord, socul este recunoscut pentru florile, d...

Citeste tot

Locuinţe curate și sănătoase în 5 pași

- Când ai o casă curată, te simţi altfel. Beneficiezi de un confort psihic şi fizic evident. Atmosfera din locuinţa ta se transfigurează, în momentul apariţiei plantelor naturale, care aduc cu sine viață, culoare, aer și ioni negativi prețioși. Ficusul, gerbera, azalea, aloea vera, dracena, ferigile, crassula, filodendronul şi crinul de casă sunt cele mai eficiente în purificarea aerului.

- Lucrurile inutile trebuie aruncate, iar praful trebuie şters cu ajutorul unei pânze cu microfibre, după ce a fost umezită în apă și stoarsă. Este mult mai indicat să utilizezi un astfel de instrument simplu, clasic, decât să apelezi la un pămătuf, care mută praful dintr-un loc în altul. Aspiratorul trebuie pus la treabă o dată pe săptămână sau chiar mai des, la nevoie. Camerele se aerisesc de trei ori pe zi, cel p...

Citeste tot

Bambus de interior

Purtător de noroc, bambusul de apartament este o plantă ce se dezvoltă rapid şi produce un efect vizual unic. Verdele tare al frunzelor de bambus se pretează la orice decor şi colorează orice încăpere, bucătărie, camera de zi, etc. Mai mult, este inofensiv pentru copii şi pisici. Principalele condiţii de îngrijire sunt reprezentate, în ordinea importanţei, de apă, lumină şi temperatură. Bambusul necesită, de asemenea, un vas decorativ, transparent, garnisit cu pietricele albe (pietrele din apă dulce, nu din apă de mare). Adoră apa şi nu are nevoie în mod special de sol. Îl poţi muta şi în sol, cu condiţia să-l uzi abundant, pentru că bambusul de apartament are permanent nevoie de apă proaspată.

Apa de ploaie sau cea filtrate este cea mai potrivit, împiedicând  asimilarea substanţe...

Citeste tot

Ştiaţi că melcii sunt mari patrioţi?

Fenomenul a fost demonstrat, în premieră mondială, de un cercetător amator, în vârstă de 69 de ani, care a concluzionat că banalele vieţuitoare ce-şi poartă casa-n spate au nostalgia locurilor natale. Exasperată de melcii din gradina proprie, care-i devorau fără milă culturile de salată verde, petunii şi fasole, o britanică i-a colectat pe micuţii buclucaşi şi i-a transportat pe un câmp situate la marginea localităţii.

În prealabil, însă, l-a contactat pe Dr. David Hodgson, de la Universitatea Exeter, dar şi o echipă a BBC Radio 4's Material World Programme, care intenţionau să realizeze un studiu menit să răspundă la întrebarea dacă melcii sunt animale teritoriale sau vagabondează în căutarea celor mai bune condiţii de viaţă. Surpriza a fost mare, când s-a constatat c...

Citeste tot

Pepeni în formă de inimă

Opera unui agricultor japonez a făcut furori în rândul cuplurilor de îndrăgostiţi niponi, în anul 2009. Inovaţia horticolă a fost posibilă graţie unor încrucişări în serie, realizate, initial, ca într-o joacă de laborator. Fermierul şi soţia sa au dorit  să-şi exprime dragostea ce îi lega într-un mod inedit, iar initiativa s-a dovedit un succes. Eforturile lor au durat 3 ani şi s-au bazat pe ultimele descoperiri din domeniul bioingineriei genetice. Pepenele în formă de inimă a cucerit rapid inimile tinerilor, care şi-au satisfăcut fantezia de a gusta dintr-un astfel de fruct, împreună cu partenerul, chiar dacă preţul era unul piperat, 160 $ bucata.

...
Citeste tot

Grădina plutitoare

Poluarea apelor a devenit o problemă spinoasă pentru omenire, fapt pentru care, specialiştii în probleme de mediu, sprijiniţi de ingineri, au pus la punct o soluţie spectaculoasă în acest sens. Este vorba despre o navă desprinsă parca din filmele science fiction.

Supranumită "grădina plutitoare", maşinăria este proiectată atât să transporte pasageri, cât şi să purifice apa pe care o străbate. Datorită copertinei construite din celule fotovoltaice, ambarcaţiunea verde generează suficientă energie pentru a se autoalimenta şi a susţine diversitatea de plante existente la bord. Şi hidro-turbinele de sub punte înmagazinează energia mişcării apei, pentru a alimenta nava pe jumătate amfibie. Ea a fost denumită "Physalia", după specia de meduze Physalia pysalis, sau Galera Portugheză, care a inspirat proiect...

Citeste tot

Cea mai periculoasă grădină din lume

Ştiţi care este cea mai periculoasă grădină din lume? Institutul Smithsonian a acordat acest statut ”Grădinii Otrăvurilor”, de la Alnwick Castle, Marea Britanie, care conţine plante toxice, multe cu efecte potenţial fatale. Paradoxal, însă, proprietara acesteia a creat-o ca pe o atracţie pentru copii. Jane Percy, ducesă de Northumberland, a moştenit în 1995 castelul Alnwick – în care au fost filmate numeroase filme istorice şi două dintre filmele din seria „Harry Potter”. Imobilul era înconjurat de grădini vaste, dar neîngrijite.

În timpul lucrărilor de refacere a grădinilor, ducesa de Northumberland a avut ideea de a transforma un sector al acestora într-o atracţie pentru copii. Şi pentru că micuţii au un anume interes faţă de lucrurile legate de moa...

Citeste tot

amenajare gradini, servicii curatenie bucuresti, amenajare parcuri in bucuresti, servicii de curatenie