Fondul Social European

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!"

Telefon: +4 0727 048 800

Email: office@verdesicurat.ro

Program: L-V: 8:00 - 18:00

Blogul Verde si Curat

Acasa > Blog

Sfaturi pentru ingrijirea muscatei

Deloc pretenÅ£ioasă, muÈ™cata este o plantă care se adaptează în orice condiÅ£ii de climă È™i de sol. Dacă nu ÅŸtiaÅ£i, florile sale alungă muÈ™tele È™i È›ânÈ›arii, dar  atrag precum un magnet fluturii. Plantele de talie mare ating înălÅ£imi de 80-100 centimetri, fapt ce le recomandă pentru decorarea grădinilor.

Pentru a fi protejate de frig, muÈ™catele trebuie să fie mutate în jardiniere sau în ghivece spaÅ£ioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. MuÅŸcatele cresc bine în pământ de grădină îmbogăţit cu turbă ÅŸi nisip. Pentru muÈ™catele din ghiveci  este obligatoriu să împrospătăm solul în fiecare primăvară, sau cel puÅ£in să adăugăm un strat nou la suprafaţă.

Tulpinile plantelor bătrâne trebuie să fie tăiate la jumătate d...

Citeste tot

Zmeura şi murul – tăieri de toamnă

Fructele de pădure fac deliciul nostru, al tuturor, datorită aromelor răcoroase ÅŸi gustului dulce-acriÅŸor. Plantele în cauză sunt, însă, destul de sensibile, fapt ce impune o îngrijire atentă. Spre exemplu, zmeura È™i murul au nevoie de câteva operaÈ›ii de tăiere, atât pentru sănătatea È™i estetica tufelor, cât È™i pentru stimularea producÈ›iei de fructe din viitorul sezon.

Tufele mari de zmeură împiedică pătrunderea aerului È™i a luminii până la rădăcină, fapt ce amplifică riscul de a fi atacate de mucegaiuri È™i de alÅ£i dăunători. ConsecinÅ£a logică este diminuarea semnificativă a producÅ£iei de fructe. Pentru tăierea unei astfel de tufe este nevoie de  mănuÈ™i de protecÅ£ie împotriva spinilor.

Pentru binele plantei, se recomandă utiliz...

Citeste tot

Soiuri de trandafiri pentru gradini

Înfloresc din luna mai până la primul îngheÈ› È™i pot fi plantaÈ›i primăvara sau, cel mai bine, toamna. Caracterizate printr-o gamă coloristică bogată ÅŸi printr-o diversitate de forme ÅŸi parfumuri, aceste soiuri de trandafiri  sunt extreme de uÈ™or de cultivat. Trandafirii de grădină numără peste 100 de specii È™i mai mult de 2000 de soiuri, adaptate climei de pe fiecare continent.

Cei mai cunoscuÅ£i sunt trandafirii cățărători, poliantha de tip tufă, hibrizi, trandafiri englezeÈ™ti sau floribunda. GraÅ£ie texturii petalelor È™i a parfumului intens, aceÅŸtia sunt perfecÅ£i pentru dulceață. Pinguin este un trandafir frumos È™i viguros, cu flori mari, albe, cu umbre de crem È™i roz, recomandat pentru aranjamente florale È™i buchete de mireasă. Perioada de înflorire durează din luna  mai pâ...

Citeste tot

Informaţii despre arbustul de soc

ÅžtiaÅ£i că rădăcina de soc are proprietăţi insecticide? Bursucii îÅŸi freacă blăniÅ£a de ea pentru a scăpa de păduchi. De asemenea, prezenÅ£a socului poate fi benefică în apropierea unor culturi mai sensibile la diverÅŸi dăunători. Cu denumirea ÅŸtiinÅ£ifică Sambacus nigra, socul este un arbust cu lujeri bogaÈ›i în măduvă È™i cu frunze palmat-compuse, ascuÈ›ite la vârf, cu flori mici, albe, plăcut mirositoare, grupate în ciorchine È™i cu fructe negre È™i sferice. Rezistent, prolific, frumos È™i benefic, arbustul de soc poate deveni un excepÈ›ional element de decor în curte È™i o sură de flori parfumate È™i fructe bune pentru consum. Socul înfloreÅŸte în lunile mai-iunie, iar fructele se coc la sfârÅŸit de august, mijloc de septembrie. Originar din Europa ÅŸi America de Nord, socul este recunoscut pentru florile, d...

Citeste tot

Locuinţe curate și sănătoase în 5 pași

- Când ai o casă curată, te simÅ£i altfel. Beneficiezi de un confort psihic ÅŸi fizic evident. Atmosfera din locuinÅ£a ta se transfigurează, în momentul apariÅ£iei plantelor naturale, care aduc cu sine viață, culoare, aer È™i ioni negativi preÈ›ioÈ™i. Ficusul, gerbera, azalea, aloea vera, dracena, ferigile, crassula, filodendronul ÅŸi crinul de casă sunt cele mai eficiente în purificarea aerului.

- Lucrurile inutile trebuie aruncate, iar praful trebuie ÅŸters cu ajutorul unei pânze cu microfibre, după ce a fost umezită în apă È™i stoarsă. Este mult mai indicat să utilizezi un astfel de instrument simplu, clasic, decât să apelezi la un pămătuf, care mută praful dintr-un loc în altul. Aspiratorul trebuie pus la treabă o dată pe săptămână sau chiar mai des, la nevoie. Camerele se aerisesc de trei ori pe zi, cel p...

Citeste tot

Bambus de interior

Purtător de noroc, bambusul de apartament este o plantă ce se dezvoltă rapid ÅŸi produce un efect vizual unic. Verdele tare al frunzelor de bambus se pretează la orice decor ÅŸi colorează orice încăpere, bucătărie, camera de zi, etc. Mai mult, este inofensiv pentru copii ÅŸi pisici. Principalele condiÅ£ii de îngrijire sunt reprezentate, în ordinea importanÅ£ei, de apă, lumină ÅŸi temperatură. Bambusul necesită, de asemenea, un vas decorativ, transparent, garnisit cu pietricele albe (pietrele din apă dulce, nu din apă de mare). Adoră apa ÅŸi nu are nevoie în mod special de sol. Îl poÅ£i muta ÅŸi în sol, cu condiÅ£ia să-l uzi abundant, pentru că bambusul de apartament are permanent nevoie de apă proaspată.

Apa de ploaie sau cea filtrate este cea mai potrivit, împiedicând  asimilarea substanÅ£e...

Citeste tot

Ştiaţi că melcii sunt mari patrioţi?

Fenomenul a fost demonstrat, în premieră mondială, de un cercetător amator, în vârstă de 69 de ani, care a concluzionat că banalele vieÅ£uitoare ce-ÅŸi poartă casa-n spate au nostalgia locurilor natale. Exasperată de melcii din gradina proprie, care-i devorau fără milă culturile de salată verde, petunii ÅŸi fasole, o britanică i-a colectat pe micuÅ£ii buclucaÅŸi ÅŸi i-a transportat pe un câmp situate la marginea localităţii.

În prealabil, însă, l-a contactat pe Dr. David Hodgson, de la Universitatea Exeter, dar ÅŸi o echipă a BBC Radio 4's Material World Programme, care intenÅ£ionau să realizeze un studiu menit să răspundă la întrebarea dacă melcii sunt animale teritoriale sau vagabondează în căutarea celor mai bune condiÅ£ii de viaţă. Surpriza a fost mare, când s-a constatat cÄ...

Citeste tot

Pepeni în formă de inimă

Opera unui agricultor japonez a făcut furori în rândul cuplurilor de îndrăgostiÅ£i niponi, în anul 2009. InovaÅ£ia horticolă a fost posibilă graÅ£ie unor încrucişări în serie, realizate, initial, ca într-o joacă de laborator. Fermierul ÅŸi soÅ£ia sa au dorit  să-ÅŸi exprime dragostea ce îi lega într-un mod inedit, iar initiativa s-a dovedit un succes. Eforturile lor au durat 3 ani ÅŸi s-au bazat pe ultimele descoperiri din domeniul bioingineriei genetice. Pepenele în formă de inimă a cucerit rapid inimile tinerilor, care ÅŸi-au satisfăcut fantezia de a gusta dintr-un astfel de fruct, împreună cu partenerul, chiar dacă preÅ£ul era unul piperat, 160 $ bucata.

...
Citeste tot

Grădina plutitoare

Poluarea apelor a devenit o problemă spinoasă pentru omenire, fapt pentru care, specialiÅŸtii în probleme de mediu, sprijiniÅ£i de ingineri, au pus la punct o soluÅ£ie spectaculoasă în acest sens. Este vorba despre o navă desprinsă parca din filmele science fiction.

Supranumită "grădina plutitoare", maÅŸinăria este proiectată atât să transporte pasageri, cât ÅŸi să purifice apa pe care o străbate. Datorită copertinei construite din celule fotovoltaice, ambarcaÅ£iunea verde generează suficientă energie pentru a se autoalimenta ÅŸi a susÅ£ine diversitatea de plante existente la bord. Åži hidro-turbinele de sub punte înmagazinează energia miÅŸcării apei, pentru a alimenta nava pe jumătate amfibie. Ea a fost denumită "Physalia", după specia de meduze Physalia pysalis, sau Galera Portugheză, care a inspirat proiect...

Citeste tot

Cea mai periculoasă grădină din lume

ÅžtiÅ£i care este cea mai periculoasă grădină din lume? Institutul Smithsonian a acordat acest statut ”Grădinii Otrăvurilor”, de la Alnwick Castle, Marea Britanie, care conÅ£ine plante toxice, multe cu efecte potenÅ£ial fatale. Paradoxal, însă, proprietara acesteia a creat-o ca pe o atracÅ£ie pentru copii. Jane Percy, ducesă de Northumberland, a moÅŸtenit în 1995 castelul Alnwick – în care au fost filmate numeroase filme istorice ÅŸi două dintre filmele din seria „Harry Potter”. Imobilul era înconjurat de grădini vaste, dar neîngrijite.

În timpul lucrărilor de refacere a grădinilor, ducesa de Northumberland a avut ideea de a transforma un sector al acestora într-o atracÅ£ie pentru copii. Åži pentru că micuÅ£ii au un anume interes faţă de lucrurile legate de moa...

Citeste tot

amenajare gradini, servicii curatenie bucuresti, amenajare parcuri in bucuresti, servicii de curatenie